Omarm jouw innerlijke criticus!
Heb jij dat ook? Dat stemmetje in jouw hoofd die aangeeft dat je het niet kan of dat je niet goed genoeg bent? Iedereen heeft deze stemmetjes. Het is de kunst je er niet door te laten verlammen, maar de stemmetjes te leren onderscheiden en zelf regie te nemen over jouw acties. Dit geeft een reëler zelfbeeld en een groter gevoel van eigenwaarde!
Wist je dat deze stemmetjes, ook wel de innerlijke criticus genoemd, er eigenlijk zijn om jou te beschermen? Je hebt ergens in jouw leven een mechanisme opgebouwd om je vanuit angst voor iets te beschermen. Misschien een leraar die vaak zei dat je het niet goed deed of misschien zeiden jouw ouders bij tegenslagen dat je niet moest zeuren en gewoon door moest gaan. Vaak identificeer je jezelf met deze stemmen, maar ze komen voort uit normen en waarden van bijvoorbeeld jouw leraren of ouders. Deze zijn dus niet van jou!
Jouw innerlijke criticus heeft dus eigenlijk het beste met jou voor! Als je een beetje doorkrijgt waarom hij er is, waar hij vandaan komt en hoe het jou wil beschermen, dan voelt het vast al anders. En de volgende stap is jezelf afvragen of het realistisch is wat de innerlijke criticus aangeeft. Heb je er op dat moment iets aan? Het zijn normen en waarden van een ander en hoeven niet van jou te zijn. Je kan je dus afvragen wat jij zelf echt vindt op dat moment.
Een paar vragen/oefeningen om jouw innerlijke criticus te onderzoeken:
1. Wat zegt jouw innerlijke criticus? Schrijf een aantal zinnen op.
2. Wie heeft deze zinnen wel eens tegen jou gezegd? Waar komen ze vandaan?
3. Wat doen deze zinnen met jou?
4. Maak van de zinnen ipv ik (kan het niet), maar jij (kan het niet). Zet hiermee de boodschapper meer op afstand en visualiseer dit.
5. Formuleer gedachten die jou kunnen helpen als deze stem weer langskomt, bijvoorbeeld: ik kan het niet (het hoeft niet perfect of ik heb dit eerder gedaan en toen lukte het ook).
Krijgt jouw innerlijke criticus toch te veel invloed en macht over jou en lukt het je niet zelf regie te nemen over jouw acties? Ik kan je hierbij helpen. Bel me gerust!
Maak van jouw verleden geen toekomst
En daar zitten we weer in een lockdown met kinderen die thuis schoolwerk moeten doen. Aangezien dat de vorige keer niet echt goed ging met onze oudste, schoot ik direct in de paniek. Mijn hele agenda stond gevuld met afspraken. Hoe moest ik daarnaast mijn kinderen begeleiden, waarbij zelfstandig werken totaal niet lukt bij mijn oudste? Sterker nog, het leverde destijds veel strijd en ruzie op. Ik nam me voor het rustig aan te gaan en als het weer niet goed zou gaan, het dan ook direct te laten rusten.
De eerste woensdag brak aan. Ik had mijn agenda
’s ochtends leeg gemaakt, ik was er klaar voor….
Helaas ontpopte het direct tot strijd, frustraties, ruzies etc. Hoe kon dit nou? Na even een moment van reflectie kwam ik erachter dat onbewust mijn zoon én ik de vervelende ervaring van vorige keer nog precies op ons netvlies hadden staan. Dit had onbewust direct invloed op de situatie van nu, onder andere door gedachten “daar gaan we weer”, “dit kan hij/ik niet”. Wat ik me niet voldoende besefte is dat de situatie van toen absoluut niet gelijk is aan die van nu. Mijn oudste staat nu veel sterker in zijn schoenen, hij is gegroeid in zijn zelfbeeld. Ook leek hij destijds overspannen voordat de corona crisis begon, dat is nu niet. Ikzelf heb de afgelopen maanden ook veel geleerd en stappen gezet om hem te begeleiden. Hoezo is de situatie gelijk aan toen? Niet dus!
Waarom zou ik er dan vanuit gaan dat het nu niet beter zou gaan? Zou dat niet veel eerlijker zijn naar mijn oudste toe, maar ook naar mezelf? Heb jij dat ook dat jouw eerdere ervaringen zo’n invloed hebben op het heden? Is dat niet zonde?
De volgende dag ging ik dan ook anders in. Ik greep terug op wat ik allemaal had geleerd v.w.b. de begeleiding van de oudste gedurende de afgelopen maanden: de stof in kleine porties aanbieden, structuur en overzicht aanbrengen maken, geen druk etc. Het ging eerst even mis en ik merkte dat ik het snel wilde opgeven (weer met dezelfde destructieve gedachten). Ik realiseerde me dit direct, parkeerde dit en we begonnen samen opnieuw en langzaam raakte we in een flow. En wat gebeurde er? De taakjes van de dag daarvoor en van die dag waren in no time af. En wat glunderde mijn zoon dat het gelukt was.
Ik nam mezelf dan ook weer, om elke dag opnieuw te beginnen maar waarbij ik wel profijt heb van wat ik heb geleerd in het verleden. Zal het vanaf nu elke dag goed gaan? Natuurlijk niet… maar het helpt wel om elke dag te zien als een nieuwe kans….. een nieuw begin. Het verleden heb ik, de toekomst kan ik maken……
Heb jij goed voor jezelf gezorgd tijdens de corona crisis of wordt het nu tijd?
Poe, dat is lang geleden dat ik een artikel heb geplaatst! Mijn coachpraktijk heeft ook een tijdje stil gelegen. De lock down tijdens de corona crisis heeft enorm veel impact op ons gezinsleven gehad, waardoor ik keuzes wilde maken. Heb jij dat ook gehad? Dat je nee tegen zaken moest zeggen om er voor te zorgen dat je in balans bleef? Heb jij goed voor jezelf gezorgd of ben je overgelopen en heb je er nog last van?
Mijn coachpraktijk liep lekker, met ons gezin liep het redelijk. Onze oudste zoon zat niet helemaal lekker in zijn vel, maar het ging nog aardig. BATS! Daar kwam de lockdown. We zaten met z’n allen thuis. Mijn oudste trok dit voor geen meter en slurpte veel energie op. Verder mijn HR werk voor ORO, schoolwerk begeleiden van de kinderen en….Ehh… coaching? Via beeldbellen….mmm… dat voelde niet zo goed voor mij….. toch proberen….. nee, bleef niet goed voelen. Totaal uit balans!
Wat gaf mij het een rust dat ik tegen mijn coachees heb gezegd dat ik tijdelijk ging stoppen met coaching. Velen zaten zelf ook met een onrustige thuissituatie, maar voor sommigen was het wel vervelend. En wat gaf het me eerst juist meer onrust. Wat als straks mijn coachees niet meer terug komen….? Wat als ik mijn praktijk niet meer goed opgestart krijg….? Wat als dit nog heel lang gaat duren… wat als……. Mijn innerlijke criticus draaide overuren! Gelukkig kon ik het zien als ‘slechts’ gedachtes die voorbij kwamen en liet me er niet door beïnvloeden. Ik ging door op het door mij gekozen pad. En wat gaf het me uiteindelijk een rust! Ik kon er totaal zijn voor mijn gezin en mijn oudste zoon die mij nu meer dan ooit nodig had…..
En nu….. nu de rust weer helemaal is teruggekeerd: heerlijke vakantie gehad, kids uitgerust en weer naar school, ritme terug….. coachpraktijk weer gestart (met nieuwe aanvragen, want velen hebben het toch moeilijk gehad keuzes te maken in deze drukke periode….). Wat ben ik blij dat ik naar mijn gevoel heb geluisterd! Vergeet nooit goed voor jezelf te zorgen en indien nodig keuzes te maken. Zo blijf je in balans, wat er ook gebeurt. Alleen dan kan jij je focus leggen op wat op dat moment het belangrijkste voor je is….
Ikke een burn-out?
Je hoort het veel om je heen, mensen met een burn-out. Burn-out wordt gezien als uitputting van lichaam en geest door bijvoorbeeld werkstress. Vaak omschrijven mensen met een burn-out dit als 'leeg zijn' of 'op zijn'. Ze hebben continu in een te hoge versnelling gestaan. Er zijn steeds meer energievreters ontstaan en nog maar weinig energiegevers over. De accu raakt leeg totdat de elastiek knapt. Het is met name het sluimerende karakter waarin burn-out zich onderscheidt van verwante klachten als depressie. En vaak denken mensen toch dat het hun niet overkomt.
Begin je stiekem toch te twijfelen. Test het hier!
Hieronder volgen 10 vragen. Beantwoord ze zo eerlijk mogelijk!
1. Ben jij de laatste tijd erg moe, ondanks dat je goed slaapt?
2. Pieker je veel?
3. Voel jij je enorm verantwoordelijk voor je werk en wil je graag alles
goed doen?
4. Ben je vaker ziek dan vroeger?
5. Is het lastiger om je je goed te concentreren?
6. Ben je de laatste tijd erg snel geïrriteerd?
7. Werk je hard, maar met weinig resultaat?
8. Kosten leuke dingen (zoals sociale activiteiten) jou energie?
9. Lig je 's-nachts vaak wakker?
10. Heb je het idee dat niemand ziet wat je allemaal doet?
Heb je bij 5 vragen of meer 'ja' geantwoord? Denk dan goed na waarom je op die vragen 'ja' hebt geantwoord. Het zou namelijk kunnen leiden tot een burn-out! Laat dit niet verder sluimeren en daarmee verergeren. Bel me! Ik kan samen met jou kijken waar je staat en wat eventueel jouw leerdoelen zijn.
Voorkom stress door jouw draagkracht vergroten!
Jouw draaglast kan bestaan uit persoonlijke stressoren die invloed hebben op jouw kwetsbaarheid en weerbaarheid, bijvoorbeeld:
- Perfectionisme (innerlijke criticus)
- Hard zijn voor jezelf (zacht voor de ander)
- Jezelf wegcijferen: Zorgen voor de ander (en niet/weinig voor jezelf)
- Moeilijk nee zeggen.
- Piekeren (glas half leeg)
Hier staat jouw draagkracht tegenover en kan bestaan uit persoonsgebonden hulpbronnen zoals:
- Sociale contacten
- Voldoende zelfwaardering
- Vertrouwen in anderen
- Gezond
- Relativeren
- Optimisme
- Leven in het hier en nu, minder automatiseren
- Persoonlijk leiderschap: weten wat voor jou belangrijk is en naar leven: regie in eigen handen (binnen cirkel van invloed)
Als je naar jouw werk kijkt, gelden daar ook specifieke stressoren die aan de orde kunnen zijn waar ook werkgebonden hulpbronnen tegenover staan.
Werkgebonden stressoren:
- Onveilig gevoel
- Groot verantwoordelijkheidsgevoel
- Te weinig vrijheid zaken in te delen/ aan te pakken zoals dat bij jou past
- Slechte werksfeer
- Weinig vertrouwen in de ander
Werkgebonden hulpbronnen:
- Intrinsieke motivatie
- Competent
- Autonomie
- Steun
- Groei/feedback
- Samenwerking
- Vertrouwen
Het is van groot belang dat jouw draagkracht groter is dan jouw draaglast. Is dit niet het geval, trek echt aan de bel. Stress ligt op de loer. Onderneem op tijd actie!
Help! Hoe kies ik de juiste coach?
Je wilt graag een goede coach. Maar waar begin je? Er zijn zo ontzettend veel coaches. Hoe weet je nu welke coach goed is en bij jou past? Hieronder een paar tips en vragen die je jezelf kan stellen:
- Word je liever gecoacht door een man of door een vrouw? Of maakt het niet uit?
- Vind je het belangrijk dat jij gecoacht wordt door iemand die in het bedrijfsleven (of andere werktak) heeft gewerkt, zodat hij/zij zich goed kan inleven in jouw werk/situatie?
- Past de coach bij jouw leerdoel? Vaak heeft een coach veel ervaring met bepaalde items/onderwerpen. Dit kan je terugvinden op de site van de coach. Weet je jouw leerdoel nog niet en wil je dit juist uitzoeken met jouw coach? Kijk of de onderwerpen die de coach noemt op haar/zijn site jouw aanspreken en in de buurt komen van jouw leerdoel.
- Welke methodes gebruikt de coach en spreekt dit jou aan? Er zijn verschillende coachtechnieken, zoals ACT, NLP, RET, provoactief coachen etc. Kijk of de beschrijving van deze techniek jou aanspreekt en bij je past.
- Kijk wat andere mensen zeggen over deze coach (website, linkedin of elders).
- Kies je een coach van een groot bureau of eenmansbedrijf? Eenmansbedrijven zijn vaak goedkoper dan de grotere bureaus, maar dit betekent niet dat er kwaliteitsverschil is. Het gaat tenslotte om de persoon door wie jij wordt begeleid.
- Wil je dat jouw coach aangesloten is bij een beroepsorganisatie? Als een coach is aangesloten bij een beroepsorganisatie, moet de coach zich houden aan de beroepscode van die organisatie. Andere coaches hanteren alleen de beroepscode. Het is wel belangrijk te weten dat lidmaatschap van een beroepsorganisatie geen garantie is voor kwaliteit of een goede match.
- Welke persoonlijke eigenschappen vind jij belangrijk bij je coach?
- Is er een klik? Dit is eigenlijk de belangrijkste vraag. De meeste coaches bieden dan ook een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Maak hier gebruik van en voel je echt niet bezwaard om daarna aan te geven dat je met een andere coach verder gaat. Plan dan ook meerdere kennismakingsgesprekken, want dan kan je ook vergelijken. Hoe voel je je bij deze persoon? Voel je je vertrouwd bij deze persoon? Vertrouwen is immers de basis voor een goede coachbegeleiding. Meestal voelen we ons prettig bij mensen die op ons lijken. Kijk of dat ook klopt bij jou.
Heel veel succes met je keuze! Denk erom: het gaat om jou en jouw groeiproces. Jij bepaalt en niemand anders. Laat je dus door niemand anders leiden dan jezelf. Succes!
Weet jij wat er voor jou werkelijk toe doet?
Weet jij wat er voor jou werkelijk toe doet en handel jij naar deze waarden?
Waarden beschrijven jouw ethisch kompas, zijn richtinggevend. Als jij handelt naar jouw waarden, dan voelt dit goed, sta je in jouw kracht, voel je je energiek en is er sprake van zingeving. Leef jij niet naar jouw waarden, dan ben je misschien vaak moe en doe je niet de juiste dingen voor jouw gevoel. “Is dit het nu…?” is een gevoel dat kan ontstaan.
Als voorbeeld, één van mijn kernwaarden is verbinding. Voor mij betekent dit oprecht geïnteresseerd zijn in elkaar met wederzijds respect zonder te oordelen. In mijn leven streef ik deze kernwaarde dan ook na. Maak ik geen contact met deze waarde, dan voelt het niet ok. Als ik in een organisatie ben en er geen ruimte is voor verbinding, dan voel ik dat ik daar niet tot mijn recht kom. Ook in mijn (vriendschappelijke)relaties mis ik iets, als er niet een echte verbinding is. De vraag die ik hierbij kan stellen, is dan ook of ik er dan nog wel energie in wil steken. Mijn kernwaarde verbinding is hierbij dus richtinggevend voor wat belangrijk voor mij is.
Hoe kom je er nu achter wat jouw kernwaarden zijn?
Voorbeelden van kernwaarden zijn, zorgzaamheid, plezier, respect, klantgericht, vrijheid, integriteit. Je hebt misschien bij alle waarden wel een gevoel, maar het gaat erom of dit de kern van jou (!) raakt.
Er zijn heel veel manieren om achter jouw kernwaarden te komen.
Beantwoord maar eens de volgende vragen:
- Over welke specifieke eigenschappen beschikt jouw voorbeeldfiguur? Wat bewonder je in hem/haar?
- Stel je voor je wordt 80 jaar oud. Het is feest! Hoe zou je graag willen dat mensen jou toespreken en over jou praten? Hoe wil jij herinnerd worden?
- Waar ben je het meest bang voor? Waarden brengen namelijk ook grootste angsten naar voren.
- Wat wil jij doorgeven aan anderen?
Als je enkele waarden hebt weten te benoemen, probeer deze dan maar eens in al jouw rollen (ouder, vriend/vriendin, partner etc) een grote rol te laten spelen. Wedden dat je gevoel positiever wordt en dat je krachtiger in jouw rollen komt te staan?
Ben benieuwd! Laat het me weten! En als ik je ergens mee kan helpen, dan hoor ik het graag! We kunnen eventueel samen jouw kernwaarden verder uitdiepen.
Pfoe….. perfectionisme….. lastig…. niet voor anderen, maar wel voor jezelf!
Controle…. controle…. controle…. Lat hoog en hoger leggen…… fouten maken koste wat kost voorkomen….? Herkenbaar? Dan heb je vast last van perfectionisme.
Je ziet direct wat beter kan en zou moeten en streeft altijd naar verbetering. Ook als dit ten koste gaat van jezelf en misschien ook ten koste van je relaties om je heen. Je hebt voor jezelf (wellicht onbewust) normen over hoe zaken horen te gaan en hoe zaken niet horen te gaan. Je irriteert je eraan als mensen zich niet gedragen volgens jouw normen. Maar jouw normen hoeven niet DE normen te zijn. Bovendien kent de ander vaak jouw normen niet. Erg lastig, dan wel onmogelijk voor de ander om daaraan te voldoen.
Ook maak je vast veel overuren om je werk zo perfect mogelijk te doen. Als je iets perfect maakt loop je ten slotte niet het risico om kritiek te krijgen, want dat vind je echt vervelend. Krijg je wel kritiek (of krijg je geen compliment) dan ga je de volgende keer nog beter je best doen. Perfectionisten lopen ook vaker de kans op een burn-out (als je je afvraagt of er een risico op een burn-out dreigt, doe dan een test, zie mijn laatste artikel op mijn site onder artikelen).
Perfectionisten hebben zelf dus vaak veel last van deze eigenschap. Anderen zijn makkelijker tevreden, want perfectionisten hebben mooie kwaliteiten zoals:
- Eerlijkheid
- Verantwoordelijkheid
- Zorg en oog voor verbetering
- Vlijt
- Zelfstandigheid
- Toewijding
Hoe zorg je ervoor dat jij zelf minder last hebt van perfectionisme? Hier een aantal praktische tips:
- Leer je aandacht te verplaatsen naar en in contact
met anderen
- Vertraag in je reactie door de ander echt en volledig
te horen (in plaats van zelf direct met jouw mening
te komen)
- Vervang moeten door kunnen en mogen
- Ontspan bij het krijgen van opbouwende kritiek. Zie
het als ontwikkeling van jezelf. Als je niets meer te
ontwikkelen hebt, dan heb je immers geen uitdaging
meer
- Creëer meer ruimte voor ontspanning. Misschien is
meditatie iets voor jou?
- Creëer meer ruimte voor andere normen en
waarden. Wees hier nieuwsgierig naar in plaats van
(af)keurend.
Succes en probeer ook hier ontspannen en nieuwsgierig mee om te gaan. Als je hulp nodig hebt, bel me gerust voor een vrijblijvend gesprek.
Help! Heb ik (bijna) een burn-out?
Wist je dat burnout als beroepsziekte op nummer 1 staat? En dat wetenschappelijk is onderzocht dat er blijvende schade is na een burn-out? Heftig toch? Het is dan ook niet gek dat er veel aandacht voor burnout is. En deze week is het zelfs de week van de werkstress om hier extra aandacht aan te besteden en dit wordt elk jaar herhaald.
Hoe kunnen we dit verschijnsel toch tackelen? En jij leest dit artikel ook niet voor niets. Wat ga jij eraan doen om jouw stressniveau te verlagen?
Ik heb eerder een artikel geschreven (zie onderaan bij artikelen) met een kleine test om te checken of er voor jou een risico op burnout dreigt. Toch zie je vaak dat mensen daarna geen actie ondernemen ondanks dat er wel een bepaalde score uitkomt. Niet gek gezien de bijbehorende persoonskenmerken. Mensen die een hoog stress niveau hebben, zijn vaak:
- perfectionistisch
- hard voor zichzelf (en zacht voor de ander)
daarnaast:
- hebben zij een groot verantwoordelijkheidsgevoel
- kunnen ze niet makkelijk nee zeggen
- zorgen ze niet goed voor zichzelf, maar wel voor de ander
- cijferen zij zichzelf weg
Deze eigenschappen zorgen ervoor dat je geen tijd neemt om eens stil te staan bij hoe het nu echt met je gaat. Ook zorgen deze eigenschappen ervoor dat je je inprent dat een burn-out jou echt niet gaat overkomen. Je bent namelijk sterk en bovendien heb je geen keus (denk je). Zaken zijn zoals ze zijn. Je blijft doorgaan en tuurlijk heb je nog wel tijd om voor jouw zieke collega nog even wat werk over te nemen of om jouw kind te helpen met zijn huiswerk etc!?!?
Wees eens eerlijk en luister eens goed naar jouw eigen lichaam! Blijf een burn-out voor! Voel je dat jouw stress niveau te hoog is? Doe er dan nu iets aan en zorg dat jij uit jouw vicieuze cirkel komt. Je kunt vaak echt wel keuzes maken, alleen zie je ze zelf niet door alle drukte en stress. Laat mij jou helpen! Lees hieronder tips die je direct kan ondernemen en hoe ik je kan helpen. Ook is een gesprek geheel vrijblijvend om in alle rust samen naar jouw situatie te kijken. Zorg goed voor jezelf! Ook jij verdient dat!
Voorkom een burn-out! Doe wat jij belangrijk vindt!
We hebben te maken met een flinke informatiestroom dat ons elke dag bereikt via social media, tijdschriften, tv etc. Vaak zijn dit positieve beelden en berichten over een perfect gezin, flitsende carrière, strak figuur, actief sexleven, super gezond eten etc. En we doen hier met z'n allen aan mee. We zetten immers sneller een foto van ons lachende gezin op social media, dan een foto van jouw krijsende kind omdat hij weer eens een keer zijn zin niet krijgt. Het is vervolgens lastig om jouw leven niet te 'meten' aan al deze positieve beelden en dit allemaal te willen. Of misschien heb je het allemaal, maar ren je je rot om dit allemaal voor elkaar te krijgen. Moe? Dat hoort niet bij het positieve beeld waar je aan wilt voldoen en dus ga je door. Je hebt toch alles om gelukkig te zijn?
Erg vermoeiend allemaal! Stop hier dus mee! Maak verbinding met jezelf, wat wil jij nu?! Wat is voor jou belangrijk? Waar wil jij jouw energie aan geven en sterker nog, waar krijg je volop energie van in plaats van dat het energie kost? Dat zijn belangrijke vragen, anders heb je ogenschijnlijk een mooi leven dat voldoet aan alle positieve beelden, maar LEEF je dan wel echt?
Een aantal tips die ik samen met jou verder kan uitdiepen:
Loop letterlijk langzamer: Probeer het eens! Iedereen roept dat hij het druk heeft en rent bijna heel de dag. Het voelt echt anders als je dit niet meer vaak zegt en langzamer loopt!
Een andere focus: In plaats van je te ‘meten’ aan al die positieve beelden die je tot je krijgt, is het goed om je te focussen op wat goed gaat en wat jouw kwaliteiten zijn. Klinkt simpel, vaak is doen wat lastiger. Bedenk elke avond even kort wat goed ging en waar je dankbaar voor bent. Het is wetenschappelijk onderzocht dat dit een positieve invloed heeft op jouw gezondheid.
Jouw verlangens helder krijgen: Misschien weet je wel wat jouw verlangens zijn, maar sta je hier niet vaak bij stil. Als je dit wel zou doen en jouw verlangens voelt in elke vezel van jouw lichaam, dan ontstaat er veel positieve energie en ga je stappen zetten. En geloof me.... positieve energie trekt positiviteit aan!
Inzicht in jouw kernwaarden en persoonlijke missie: De belangrijkste stap!!!Wat zijn jouw diep verankerde overtuigingen om de dingen te doen die je doet? Alleen dan kom je tot de kern en kan je stappen zetten en groeien naar wie en wat jij wilt zijn. Hieronder schets ik een voorbeeld.
En dan: heel bewust keuzes maken in jouw leven binnen jouw eigen cirkel van invloed.
Een voorbeeld:
Een man kwam erachter dat een van zijn kernwaarden “verbinding” was. Hij bedoelde hiermee: luisteren vanuit oprechte interesse, er voor elkaar zijn en elkaar positief stimuleren/steunen. Luisteren en doorvragen waren kernkwaliteiten van hem, dus dat sloot goed aan. Door zijn drukke baan, merkte hij alleen dat er met het thuisfront nog maar weinig verbinding was. Zijn verlangen was meer betrokken te zijn bij wat er thuis gebeurde, op school van zijn kinderen, op het werk van zijn vrouw etc. In plaats van te kijken naar de momenten dat hij er niet was, ging hij zich focussen op de momenten dat hij er wel was. Hij ging erop letten of hij tijdens deze momenten ook echt verbinding maakte of dat hij dan veel met andere zaken bezig was (zoals telefoon, tv etc). Ook zorgde hij ervoor dat hij minstens 1 avond per week op tijd thuis was om samen met zijn gezin te eten. En in het weekend ging hij meer samen doen met de kinderen (in plaats van uitgeblust op de bank hangen). Dit alles leverde hem heel veel positieve energie op en hij merkte zelfs dat zijn gezin ook verbinding met hem ging zoeken. De eerste keer dat zijn zoontje tijdens het eten aan hem vroeg: “En papa, hoe was jouw werkdag?”, kreeg hij tranen in zijn ogen.
Ben jij op zoek naar jouw kernwaarden en/of ben je de verbinding met jezelf kwijt? Weet je niet meer waar je voor LEEFT? Bel me, misschien kan ik je helpen om het contact met jezelf weer te herstellen en stil te staan (letterlijk) bij waar jij blij van wordt.